Systeemziekten, de grote onbekenden van reuma

Omslag boekIk ben 47 jaar oud en heb twee zoons van 21 en 24 jaar. Al op jonge leeftijd ontstonden er allerlei problemen doordat ik te maken kreeg met verschillende lichamelijke klachten. Mijn huisarts vertelde mij toen dat ik Fibromyalgie had, ook wel weke delen Reuma genoemd. Extreme vermoeidheid en pijn zorgden voor beperkingen waarmee ik moest leren omgaan. Dit hield in dat ik tijdens de opvoeding van onze kinderen met diverse struikelblokken te maken kreeg.

Op een gegeven moment verergerden mijn klachten, en kwam ik bij een reumatoloog terecht. Er werden onderzoeken gedaan waaruit naar voren kwam dat ik S.L.E. had, een systeemziekte die onder Reuma valt. Met vallen en opstaan leerde ik mijn ziekte aanvaarden. Ik werd zelfs een paar keer erg ziek, maar gelukkig herstelde ik telkens weer!

Helaas traden er na enkele jaren veranderingen op in mijn ziektebeeld, en werd alles behoorlijk gecompliceerd. Na enige tijd werd het duidelijk dat het om een zeldzame vorm van Reuma ging, namelijk: Sclerodermie. Mijn ziekte richtte in korte tijd veel schade aan. Ik maakte een vreselijke tijd door met enorme tegenslagen. Met doorzettingsvermogen en steun van mijn familie en vrienden leerde ik op den duur mijn ziekte aanvaarden.

Acceptatie van je ziekte is vreselijk moeilijk, maar je kunt wel proberen het leven makkelijker te maken door positief te blijven. ‘Kijk naar de dingen die je wel hebt, en niet naar de dingen die je niet hebt!’

In mijn boek vertel ik over de moeilijke periodes uit mijn leven: Hoe ik oplossingen bedacht bij het opvoeden van onze zoons en over de problemen die ontstonden door mijn ziekte. Maar bovenal wil ik duidelijk naar voren brengen dat ik ondanks mijn beperkingen toch gelukkig ben!”

GEGEVENS

Titel: Systeemziekten, de grote onbekenden van reuma
Auteur: Saskia Munneke
Uitgever: Saskia Munneke, 2005
Aantal pagina’s: 94
Geïllustreerd: Nee
ISBN: 9090200401, 9789090200408‬

BESTELLEN

Het boek kost € 12,95 en is te bestellen via: r.munneke@quicknet.nl.
Voor het verzenden naar België zijn de kosten inclusief verzenden 16,50 euro.

 

Advertenties