Dagje Amsterdam

Naar het Rijksmuseum

Zaterdag 30 april bezochten wij Amsterdam om naar het Rijksmuseum te gaan. Voor het eerst sinds jaren reisden we met de trein. Onze dag treinkaart had ik enige tijd daarvoor bij Kruidvat gekocht. Erg gemakkelijk, want je kan met deze kaart gewoon in en uitchecken op het station zonder dat je een Ov-kaart nodig hebt. Bij station Amsterdam Centraal stapten we uit en daarvandaan kun je tram 2 of 5 nemen naar halte ‘Rijksmuseum’ of je wandelt er heen, en dan is het ongeveer een wandeling van 30 minuten. Het Rijksmuseum is een negentiende-eeuws gebouw dat prachtig verbouwd is. Niet alleen de buitenkant is imposant om te zien, maar ook de grote lichte entreehal is prachtig ontworpen.

maxresdefault

Het Rijksmuseum is alle dagen van het jaar, van 9 tot 17 uur, geopend en is toegankelijk voor minder-validen. De prijs voor volwassenen is € 17,50 en voor museumkaarthouders, zoals mijn man en ik, is de toegang gratis. In het museum hoef je niet in de rij  te staan als je in het bezit bent van een museumkaart en dit geldt ook voor een aantal andere passen of kaarten. Op de website van het Rijksmuseum vind je meer praktische informatie.  Mijn man en ik zochten meteen de garderobe op waar je kosteloos je jas kan laten ophangen of bijvoorbeeld een tas of rugzak kan achterlaten. Hier stond echter wel een rij maar binnen vijf minuten waren we verlost van onze jassen. Vervolgens lieten we onze museumkaart scannen en met een plattegrond in de hand gingen we op pad om een groot aantal van de 8ooo kunstwerken te bezichtigen.

Het museum is erg groot; je kunt er de hele dag vertoeven als je wilt. Naast de Nachtwacht is de bibliotheek ook indrukwekkend om te zien. Hier staat een kilometer aan boeken uitgestald. Verder vond ik de grote poppenhuizen heel mooi om te zien; ze zijn levensecht ingericht. Dit poppenhuis is ongeveer 2,5 meter hoog en bijna 2 meter breed. Alle verhoudingen kloppen precies. De fraaie kast is versierd met inlegwerk van tin op schildpad en vervaardigd door een meubelmaker uit Frankrijk.

BK-NM-1010

 

Het tweede poppenhuis is gemaakt voor Petronella Dunois, een rijke wees die bij haar zuster in Amsterdam woonde. Het bevat een turfzolder, een kleerzolder, een kinderkamer, een kraamkamer, een ontvangstzaal, een kelder, een keuken en een eetkamer.

BK-14656

Popppenhuis van Petronella Dunois, ca. 1676

Als schilderijen een boodschap bevatten, vind ik dat altijd ontzettend boeiend. Deze visserskinderen met hun armoedige kleding en schamele speelgoed geven ons een beeld van hun toekomst. De oudste jongen torst de last van het gezin op zijn schouders en het bootje staat voor het zware leven op zee.

SK-A-2382

Kinderen der zee, Jozef Israëls, 1872

 

De Nachtwacht

Eén van onze hoogtepunten tijdens het museumbezoek was zeker wel het bezichtigen van ‘De Nachtwacht.’  We waren erg nieuwgierig naar het doek en bij binnenkomst in de zaal troffen we nog vele andere belangstellenden. Menigeen wilde graag op de foto voor het doek dat, door middel van een koord als afscheiding, mensen op een kleine afstand houdt. Daarnaast werd het schilderij goed in de gaten gehouden door twee mueumsupposten.

Het beroemde doek van Rembrandt werd gemaakt voor de Kloveniersdoelen. Dit was één van de verenigingsgebouwen van de Amsterdamse schutterij, de burgerwacht van de stad. Rembrandt was de eerste die op een groepsportret de figuren in actie weergaf. De kapitein, in het zwart, geeft zijn luitenant opdracht dat de compagnie moet gaan marcheren. Met behulp van licht vestigde Rembrandt de aandacht op belangrijke details, zoals het handgebaar van de kapitein en het kleine meisje op de achtergrond. Zij is de mascotte van de schutters. Het schilderij is 3,8 meter hoog, ongeveer 4,5 meter breed en het weegt 337 kilogram.

SK-C-5 (2)

‘De Nachtwacht,’ Rembrandt Harmensz. van Rijn,1642.

Uit eten in Hoorn

Na ons museumbezoek streken we, vermoeid maar voldaan, zelfs tweemaal op een terras neer en hebben daar heerlijk gezeten. Omstreeks 18.00 uur vertrokken met de trein richting Enkhuizen. Op het station Hoorn stapten we uit omdat we lekker uit eten wilde gaan in mijn favoriete Cubaanse restaurant Tabasco Nero. We hoopten dat er een tafel vrij zou zijn in het gezellige restaurant, dat zich op Kleine Noord 42 bevindt, op vijf minuten loopafstand van de trein. Daar aangekomen zag ik dat het binnen bijna vol zat. Maar gelukkig had de eigenaresse, die net als haar man in het restaurant werkt, nog een plekje voor ons.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tabasco Nero, Kleine Noord 42 in Hoorn

Naast tapas met een Cubaans tintje kun je bij Tabasco Nero kiezen uit verschillende hoofdgerechten zoals onder andere spareribs, biefstuk en mixed grill. Mijn man wilde eerst eigenlijk wel onbeperkt tapas eten, maar toen ik aangaf dat ik zo zin had in Fajitas de pollo koos hij zonder lang na te denken voor Tournedos.

Ondertussen genoten we van onze eerste drankje dat supersnel bij onze tafel werd gebracht door één van de vriendelijke dames van het personeel. Met een kaarsje op tafel en gedimd licht voel je je meteen thuis in het restaurant. Bij Tabasco Nero wordt er ook rekening gehouden met mensen die vegetarisch zijn of een allergie hebben. Er kan bijvoorbeeld glutenvrij brood worden besteld.

DSC00109.JPG

Mijn favoriete gerecht, rijk gevuld met gekruide kipreepjes en paprika met ui, werd voorzichtig op een hete bakplaat bij ons op tafel neergezet. Op een groot roze bord lagen drie warme tortilla’s met daarnaast drie kleine bakjes: guacamole, zure room en salsasaus. Voor dit gerecht betaal je slechts 15 euro en het is bijzonder lekker! Dit is overigens het enige gerecht dat geserveerd wordt zonder patat, koolsalade en knoflooksaus. Maar ik miste het totaal niet; ik had genoeg aan het vlees en groenten. Mijn man kon er ook nog lekker van proeven want ik kon mijn maaltijd niet helemaal op. Een nagerecht sloegen we af, een andere keer moeten we de zelfgemaakte Cheescake of brownies eens gaan proeven.

Mijn man bestelde nog wel een cocktail: Caipirinha. Dit is een Braziliaanse cocktail die uit limoen, cachaça, ijs en suiker bestaat. De drank werd oorspronkelijk gebruikt als medicijn tegen de griep. In Brazilië hebben de meeste restaurants, bars en strandtenten wel caipirinha op het menu en het wordt daar veelvuldig genuttigd. Als je deze heerlijke verfrissende cocktail gaat proeven, snap je meteen waarom!

15-09-26-RalfR-WLC-0048

Caipirinha

Het originele recept

Caipirinhas moeten in principe één voor één gemaakt worden aangezien het moeilijk is om uit een grote kan in verschillende glazen evenveel van elk ingrediënt te krijgen. De limoen wordt als eerste in stukjes gesneden en in de beker gestopt. Vervolgens doet men er één of twee grote theelepels suiker bij, afhankelijk van de persoonlijke smaak. Vervolgens worden de limoenen, in de beker, uitgeperst zodat het limoensap zich met het suiker vermengt. Hiervoor bestaat speciaal houten gereedschap, ook wel ‘bastonete’ genoemd. Vervolgens wordt het ijs in blokjes (of crushed) in het glas gedaan en als laatste wordt zo’n 50 tot 70 milliliter cachaça toegevoegd.

De caipirinha wordt geserveerd in lage, brede glazen omdat hier makkelijker in te mixen valt.

  • 1/2 limoen, in vieren
  • 1 theelepel suiker
  • 50-70 ml Cachaca
  • 1 schep ijsklontjes

Wil je ook een keer gaan eten bij Tabasco Nero? De keuken is geopend van woensdag t/m zondag van 17:00 tot 22:00 uur en voor reserveren kun je bellen naar: 0229-299540 of mailen naar: Info@tabasco-nero.nl

Advertenties